Boren van een (brand)bron

Autoviaduct Rijnvliet
14 april 2017
Boxer boormachine aan de Oudegracht te Utrecht
22 december 2016
Show all

Boren van een (brand)bron

Er kan voor verschillende doeleinden een bron geboord worden;

-Brandbronnen, (voor gebruik voor bluswater voor de Brandweer bij calamiteiten
-Sprinklerbronnen, (bron waarbij de pomp is aangesloten op een sprinklerinstallatie)
-Watervoorziening, voor bevloeiing van bloemen of planten, of als drinkwatervoorziening

Omdat de capaciteit van het waterleidingnet vaak niet voldoende is wordt steeds vaker voorgeschreven dat er brandbronnen geboord moeten worden. Ook het gebruik van oppervlakte water is vaak geen optie i.v.m. de mogelijkheid van bevriezen.

Bronbemaling Schijf kan deze bronnen boren. De werkzaamheden worden uitgevoerd volgens certificaat van de beoordelingsrichtlijnen van de BRL SIKB 2100, protocol 2101 (mechanisch boren).

Aan de hand van de beschikbare gegevens, bodemopbouw en/of sonderingen wordt de opbouw van de bron vastgesteld. (diameter van de bron, diepte, filtersamenstelling, wel of geen pomp etc.) Het aanbrengen van de grondboring gebeurt door middel van het boorsysteem “Rotary-Zuigboren”. De uiteindelijke diepte van de te boren bron wordt, tijdens het boren van de bron, bepaald door de boormeester. Dit is afhankelijk van de gevonden bodemsamenstelling. Wanneer een (brand) bron wordt geboord wordt precies bijgehouden wat de bodem samenstelling is.
Bij het aanvullen van de bron wordt ter plaatse van het filter, vuurgedroogd filtergrind aangebracht. Daar waar kleilagen aanwezig zijn gebeurt dit met zwelklei zodat scheidende lagen weer worden hersteld.

Op de foto wordt de bron aangevuld “met filtergrind vanuit een “big bag met onder afsluiter.

De werkzaamheden worden altijd uitgevoerd volgens certificaat van de beoordelingsrichtlijnen van de BRL SIKB 2100, protocol 2101 (mechanisch boren).